perjantai 25. syyskuuta 2009

Empire State Building

Empire State Building on kolmas New Yorkin maamerkeistä ja se oli aikoinaan maailman korkein rakennus. Rakennusaikana 30-luvulla käytiin kovaa kilpaa kummasta rakennuksesta tulee korkeampi, Chrysler- vai Empire State Buildingista. Nykyään rakennus on antenneineen 443 metrin korkuinen.
Rakennuksen huipulle suunniteltiin ilmalaivojen telakoitumisasema, mutta hankkeesta luovuttiin tuuliolosuhteiden vuoksi.

Kaukaa katsottuna rakennus on komea, mutta läheltä tulee lähinnä mieleen Merihaan- taikka Pasilan betonikorttelit (karkotetaankohan minut tämän kommentin vuoksi, eiku piestään kotiin palattuani ao.kaupunginosissa)

Kuvan yläosassa näkyy vastapäisen talon seinää. Katukuilut sen verran kapeita.

Panttasin vierailua huipulle muutamana iltana, mutta perjantaina sain sitten aikaiseksi. Menin vierailulle tarkoituksella auringon laskettua, jotta näkisin Manhattanin valomeren. Näköalatasanne on 86:ssa kerroksessa, sinne pääsee $25 hintaan ja $ 15 lisää, niin pääsee vielä ylöspäin aina 102:een kerrokseen saakka (373m). Pakkohan sinne oli mennä:-)

Empire State Buildingin huippu valaistuna.

Erilaisten juhla- ja vuosipäivien sekä tapahtumien kunniaksi valaistusta muutetaan. Torni oli esim. punaiseksi valaistuna yhtenä päivänä Ihmemaa Oz elokuvan 70-vuotispäivän kunniaksi. Valaistusta myös vähennetään lintujen muuttoaikana, kun rassukat haluavat törmäillä rakennukseen pimeällä ja sumussa.

Aulassa oli järjestelyt suurillekin ihmismassoille, mutta jonoja ei ollut nimeksikään.
Hissi oli varsin nopea, parinkymmenen kerroksen jälkeen ei mittarissa vaivauduttu näyttämään kerroksia vaan hypittiin kymmenen kerroksen välein.

Chrysler Building näytti komealta kuten arvata saattaa.

86-kerroksen näköalatasanteella oli jonkun verran porukkaa, mutta viikonloppua kohden kylmennyt ilma taisi karkottaa suurimmat massat.

Näkymää Times Squaren suuntaan.

Manhattanin kärjen tornitalot olivat varsin kaukana. Taivaalla lentää pari lentokonetta ja horisontissa 4260 metrinen Verrazano-Narrows silta.

Mukanani oli monopod, kameran yksittäinen tukijalka, mutta siitä ei ollut paljon apua, paremmin sai kuvat otettua asettamalla kameran turvallisesti reunukselle. Pimeydestä tuli vartija sanomaan ..en tiedä onko olemassa New Yorkin murretta, mutta niin tuttu tv:stä.. "ethän käytä tuota monopodia, en halua että satutat sillä ketään". Laitoinkin sen minimi asentoon, mutta kaveri tuli vielä myöhemmin asiasta mainitsemaan, ilmeisesti se vain ei mene tarpeeksi lyhyeksi.

****
Tsori että nämä vähän laahaa perässä. Täällä on ollut yllättävän surkeat nettiyhteydet.

1 kommentti:

  1. Aika hienoja noi yökuvat ESB:stä! Ei usein (=paljon koskaan) tule nähtyä tuollaisia maisemia...

    VastaaPoista