keskiviikko 30. syyskuuta 2009

Monument Valley

Monument Valley on alue jossa lännenelokuvista tuttuja kivipaasi maisemia pääsee ihailemaan.

Lähdin liikkeelle Williamsista aamutuimaan aluksi kohti Flagstaffia. Olin varannut etukäteen huoneen Days Inn motellista. Ajattelin että on sekin 60km pois illalla ja seuraavan aamun ajeluista.

Navigattori ei tunnistanut myöskään Days Innin osoitetta, joten katsoin lähikadun osoitteen google mapsista, vaikka pätkivä wifi meinasi viedä hermot.
Huoneessa yhteys toimi noin 2min, jonka jälkeen alkoi pumppaamaan ylös alas. Kävelin koneen kanssa respaan jossa tuntui olevan parempi kenttä.

Flagstaffiin päästyäni jätin matkalaukkuni Days Inn hotellin respaan ja suuntasin kohti Arizonan ja Utahin rajaa. Tarkkaa osoitetta minulla ei ollut, mutta Monument Valleyn turistikeskus oli 163 tien varrella, joten sillä varmaan olisi myös opasteet.

Edellispäivän aikana alkanut tuuli sen kun voimistui. Radiossa varoiteltiin 22m/s puuskittaisista tuulista. Horisontissa siinti ruskea pilvi matkan aikana.
Kohdissa joissa ei ollut kunnollisen kasvillisuuden peittämässä maata, pölysi hiekka oikein kunnolla heikentäen välillä jopa näkyvyyttä. Tien poikki meni pari länkkäreistäkin tuttua irto puskaa, mitä seuraavaksi, mälliä pureskeleva cowboy? Korvaisikohan vakuutus jos sellaisen yliajamisesta syntyisi naarmuja autoon?... siis sen puskan ;-)

Puuskittainen tuuli lennätti hiekkaa tielle matkalla kohti Monument Valleyta Arizonan ja Utahin rajalla.

Kayentan Burger Kingistä löytyi pieni museo Yhdysvaltain laivaston Navajo intiaaneista, jotka olivat olleet viestimiehinä toisen maailmansodan aikana. Heille kehitettiin oma kieli viestiliikenteeseen, jossa sekoituksena Navajo intiaanien ja englannin kieltä. Asia tuli julki suurelle yleisölle vasta 60-luvulla, projekti pidettiin siihen saakka salaisena. Pienenä ongelmana oli intiaanien ulkonäkö sodan aikana, jenkkisotilaat pitivät heitä japanilaisina ja muutaman välikohtauksen jälkeen Navajo-intiaaneille määrättiin henkivartijat.

Pääsylippu Monument Valleyhin oli verhottu parkkimaksuksi. Yhden kukkulan päältä löytyi juuri valmistunut informaatiokeskus matkamuistomyymälöineen, ravintoloineen ja hotelleineen.
Ikiaikaiset kivipaadet, tai suomalaisen mittapuun mukaan laskettuna vuoret näkyivät hyvin vierailukeskuksen terassille.

Monument Valleyn turistikeskukselta näkyviä kivipaaseja. Huomaa auto tiellä, kovin pieneltä näyttää!

Kallioiden väliin sai lähteä ajamaan omalla autolla jos maavara riitti. Reitti oli suht koht hyväkuntoinen, mitä nyt tuuli oli tuonut ohutta hiekkaa maapohjaiselle tielle kuin lumikinoksia ikään.

Paasien väliin pääsi myös opastetulle kiertoajelulle. Voimakas hiekansekainen puuskittainen tuuli teki varmasti kierroksesta ikimuistoisen niihin osallistuneille.

Fordilta kertoivat että ihan kiva kuva, mutta olisi pitänyt kiillottaa renkaat ennen kuvan ottoa ;-)

Toisinaan turistillakin saattaa olla taakka harteillaan...

Matkan pituus oli kaiken kaikkiaan 17mailia. Numeroituja kuvauspaikkoja oli 13 ja pysähtelin muutaman ylimääräisenkin kerran :-)
Koitin pysytellä kuitenkin aina kun mahdollista auton sisällä, Hiekkapuuskissa murut oikein pistelivät.
Aikaa sain kulumaan kierrokseen vajaat 3,5h

Paaseja nähtynä laakson itäpäässä.

Window on hyvä nimi tälle näkymälle. Keksinkin seurata opastetun kiertoajelun porukkaa oikealla näkyvän vuoren rinteelle polkua pitkin, josta avautui taas uusi upea näkymä eri suunnasta.

Taas voi verrata autojen kokoa. Kyllä oikeassa reunassa suunnilleen keskellä on autoja parkissa. (kuvan saa suuremmaksi klikkaamalla)

Tuossahan seisoo joku kaapu-ukko.

Kiertelin matkamuistomyymälässä ja kävin syömässä salaatin ravintolassa. Aurinko oli laskemassa kun lähdin takaisinpäin.
Tankatessa automaatti kysyi postinumeroa, koti postinumeroni ei kelvannut, mutta sitten vaihtoehdoksi tuli "international" jonka jälkeen pystyin tankkaamaan ilman tunnusluvun antamista.

Flagstaffiin pääsin perille kymmenen maissa illalla , päivän aikana oli tullut ajettua 620 kilometriä.

2 kommenttia: