maanantai 26. lokakuuta 2009

Kennedy Space Center, Florida

Terveisiä täältä painottomalta lennolta!
No ei nyt suinkaan, kehtasin juksata muutamia lähettämällä ao. kuvan höpölöpö tekstin kera. En pyydä anteeksi vaan toivon että uskoitte :-)
Kuva on otettu ns. bluescreenia vasten, minä, kamera ja kameralaukku kuvattiin erikseen ja kuvankäsittelyllä liitettiin avaruusasema kuvaan.

Matkalla Cocoa Beachilta Kennedyn avaruuskeskukselle poikkesin katsomaan minkälaisia risteilijöitä Cape Canaveralin satamasta löytyisi. Disneyn Wonder, Carnivalin joku alus ja Royal Caribbeanin Freedom of the Seas oli laiturissa. Alue oli varsin tiukasti aidattu, joten en viitsinyt lähteä sen enempää kuvauspaikkoja etsimään.

Disneyn alus tekee kesällä 2010 muutaman Itämerenpurjehduksen joissa kahdessa on kohteena myös Helsinki.
Aluksen takana näkyy osa Freedom of the Seas alusta joka on rakennettu Turun telakalla.

Matkaani suunnitellessani kesällä näytti tilanne hyvältä, Ares 1 avaruusraketin ensimmäinen testilento oli siirretty lokakuun alusta kuun loppuun. NASAn sivujen kautta ei saanut kuitenkaan vielä ostettua erillistä lippua seuraamaan tapahtumaa, kuten avaruussukkulan laukaisun tapahtuessa on mahdollista.
Päättelin että liput tulevat myöhemmin myyntiin, näin ei tapahtunut ja jossain vaiheessa laukaisu oli siirtynyt 27.päivään, huonoon ajankohtaan matkani kannalta, missasin laukaisun.

Ostin sisäänpääsylipun $38 lisäksi erillisen kiertoajelun $21 teemalla Cape Canaveral ennen ja nyt. Seuraava vapaa kierros oli klo 12:50, joten en uskaltanut lähteä toiselle kiertoajelulle, joka olisi ollut ilmainen, kun en ollut varma ehdinkö ajoissa takaisin.
Vierailijakeskuksen lisäksi alueella on 3 muuta kohdetta joihin turisteja kuljetetaan sisäänpääsylipun hinnalla:
Saturn V keskus, jossa oikea 110 metrinen Saturn V kantoraketin, lähtölaukaisu- ja kuuhun laskeutumisesitykset.
LC-39 Näköalatorni, Lyhyt esitys avaruussukkulan valmistamisesta uudelle lennolle ja neljäkerroksisen rakennelman ylätasanteella oleva katselupaikka.
Matkaa LC-39A ja LC-39B laukaisualustoille, joista sukkula lähetetään on kuitenkin varsin huomattava, omat minikiikarit mukaan matkalle.
Kansainvälinen avaruusasema keskus, Lyhyt elokuva kansainvälisestä avaruusasemasta ja pääsee seuraamaan kokoonpanohallissa tapahtuvaa työskentelyä ihka oikeiden avaruuteen lähtevien moduulien kanssa.

Kävin katsomassa aluksi Rakettipuutarhan, jossa oli oikeita raketteja avaruuslentojen alusta sekä suuri Saturn 1B kantoraketti. Sopivasti alkoikin lyhyt esittely eri raketeista.
Ilma alkoi olla tosi kuuma ja sopiva viilentelypaikka olikin museo, jossa käytiin läpi avaruuslentojen alkuaikoja.

Rakettipuutarhasta löytyy mm. lähes Stadionin tornin korkuinen Saturn 1B kantoraketti (68m).

Luonnollisesti Vierailijakeskuksesta löytyi kaksi kerroksinen matkamuistomyymälä jossa tutkin tarjontaa.
Kävin vielä syömässä ennen kiertoajelun alkua. Siitä tulikin mieleen etten voinut olla ostamatta "astronauttien jäätelöä" aiemmin käydessäni Johnsonin avaruuskeskuksessa Houstonissa.
Jäätelö oli pakastekuivattua, jolloin kaikki kosteus oli poistunut, jäljellä vain erittäin kevyt annos.
Hieman epäillen suhtauduin väittämään että olisi samanmakuista kuin oikea jäätelö.
Ensimmäinen pala maistui lähinnä sellaiselta litran jäätelöpaukkauksen reunaan hieman kuivuneelta jäätelöltä, mutta toinen oli jo ehtaa tavaraa :-)

Ennen ja nyt kiertoajelulla käytiin aluksi Yhdysvaltojen ilmavoimien avaruus- ja ohjusmuseossa.
Ilmavoimien reserviläinen kertoi näyttelyesineistä välillä sopivia humoristisia tarinoita kertoen.

Seuraavaksi siirryttiin laukaisualustalle, josta ensimmäinen amerikkalainen lähetettiin avaruuteen. Laukaisukeskus oli vain parinsadan metrin päässä laukaisualustasta. Alkuaikoinahan raketeilla oli tapana räjähdellä, joten aika hurjat paikat ukoilla ollut.

Laukaisukeskuksen ohjauspaneeli. Hmm, missäköhän se laukaisunappula on. Huomio integroitu tuhkakuppi, löytyyköhän nykyään ;-)

"Piirikortit sattui kärähtämään, joo tulkaa kuorma-autolla että saadaan kaikki samalla kertaa mukaan ".

Poikkesimme myös laukaisualusta 34.llä, jossa Apollo 1 aluksen laukaisuharjoituksissa tapahtuneen tulipalon seurauksena kuoli 3 astronauttia.

Laukaisualusta 34 on pyhitetty Apollo 1 aluksen kuolleen miehistön muistoksi. Pyöreän putken kautta johdettiin vettä, joka vaimentaa ääniaaltoja. Tekniikkaa käytetään tänäkin päivän sukkulan laukaisun yhteydessä.

Kierros jatkui suuren kokoamisrakennuksen ohi Saturn V keskukselle.
Kokoamisrakennus kuulosti tosiaan varsin suurelta, 160 metriä korkea ja kyljessä olevan amerikan-lipun tähtien halkaisija on lähes 2metriä.

110metrinen Saturn 5 raketti oli paloiteltuna hallissa esillä. Vierailija saa näin paremman kuvan eri raketin vaiheiden toiminnasta.

Ei kai mun täältä pitänyt mitään pinssiä tuoda?

Kello oli jo vaille 5 iltapäivällä kun palasin vierailijakeskukselle, paikka oli menossa pikkuhiljaa kiinni.
Nähtävää jäi vielä niin paljon että palasin seuraavana päivänä takaisin. Sisäänpääsylippu oli kaksipäiväinen.

Maanantaina ensimmäiseksi menin katsomaan IMAX teatteriin Space Station 3D elokuvaa, jota olen yrittänyt nähdä sen ilmestymisestä saakka vuodesta 2002 aina kun olen jossain IMAX teatterin nähnyt, vihdoin onnisti ja vieläpä ilman erillismaksua.

Kävin katsomassa avaruussukkulan täysikokoista mallia, jonka jälkeen menin varsinaiseen huvipuistolaitteeseen joka demonstroi avaruussukkulan laukaisua.
Meidät matkustajat laitettiin kapseliin, joka oli sukkulan lastiruumassa.
Penkit tuntuivat siirtyvän 90 asteen kulmaan kuten lähdössä ollaankin ja lähtökiihdytyksessä tosiaan alkoi posket valumaan G-voimasta :-) Kuinka ihmeessä ne sen tekivät.
Painottomaan tilaan siirryttäessä huomasin että selkänojan sisällä oli ilmapussi joka täyttyi ja työnsi matkustajaa eteenpäin antaen hieman fiiliksen että ruvetaanko tässä seuraavaksi leijumaan. Oikein oiva laite!

Lähdin ilmaiselle kiertoajelulle. Bussi ajoi L-39 katselutasanteelle, jossa katsottiin aluksi lyhyt elokuva mitä avaruussukkulalle tehdään sen palattua maahan ja valmistautumisesta seuraavaan lentoon.
Näköalatasanteelta oli näkymä LC-39A ja B laukaisualustoille, joissa toisessa oli Atlantis avaruussukkula ja toisessa seuraavana päivänä laukaistava Ares 1 raketti.

Ares 1 raketti tulee korvaamaan avaruussukkulan lähitulevaisuudessa. Tämän kyseinen koeyksilö suunniteltu laukaisu oli seuraavana päivänä.

Ei tämäkään mikään pieni yksilö ole, huomaa pakettiautot kuvan vasemmassa laidassa.

Crawlwer Transporterilla siirretään avaruussukkula kokoamisrakennukselta laukaisualustalle.
Yhden telakengän paino on vaatimattomat 900kg ja koko härvelin paino 2 700 000 kiloa.

"Oli kyllä sovittu, että tällä kertaa laukaisualusta käännetään niin päin, että saisin itse sukkulasta kuvan". Kai se Atlantis siellä on kun niin sanoivat...

Matka jatkui Saturn 5 keskukseen, jonka passasin koska olin edellispäivänä jo siellä käynyt.
Viimeisenä kohteena oli Kansainvälistä avaruusasemaa käsittelevä kompleksi, jossa pääsi näkemään kokoonpanohalliin komponentteja, joita rakennettiin avaruuteen lähetettäväksi.

Seuraavaksi suuntasinkin autolle ja kohti Miamia Floridan eteläosassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti